Haku

Esteettömät kirjastopalvelut

Kotipalvelu

Osa Keski-kirjastoista tarjoaa kotipalvelua, jolla tarkoitetaan kirjastoaineiston tuomista asiakkaalle kotiin. Kotipalvelu on tarkoitettu niille asiakkaille, jotka eivät korkean iän, sairauden, tai toimintakyvyn heikentymisen vuoksi pysty itse asioimaan kirjastossa.

Palvelu on maksutonta.

Lisätietoja saat omasta kirjastostasi: https://keski.finna.fi/Content/kirjastot

Celia-kirjaston palvelut

Kenelle?

Onko fyysisen kirjan lukeminen sinulle tai läheisellesi hankalaa? Celian äänikirjat on tarkoitettu henkilöille, joilla on jokin lukemiseste. Se voi olla esimerkiksi:

  • näkövamma tai heikentynyt näkö
  • luki- ja/tai oppimisvaikeudet
  • kehitysvamma
  • liikkumiseen liittyvät esteet (esim. lihassairaus, reuma, heikentynyt lihaskunto)
  • kognitiivisiin taitoihin liittyvät ongelmat (esim. keskittymis- ja oppimisvaikeudet, ADHD, muistihäiriöt, afasia)
  • tilapäinen lukemiseste (esim. sairauden toipilasaika)

Mikä on Celia?

Celia on saavutettavan kirjallisuuden ja julkaisemisen asiantuntijakeskus, joka tukee yhdenvertaisuutta lukemisessa ja oppimisessa. Celia tuottaa kirjoja saavutettavassa muodossa, mm. äänikirjoina. Celia-kirjaston äänikirjakokoelmassa on tällä hetkellä yli 45 000 äänikirjaa, ja kokoelma kasvaa koko ajan. Celian kokoelmaa voi selata ilman tunnuksia Celianet-verkkokirjastossa. Vierailijakäyttö ei vaadi kirjautumista.

Miten liityn asiakkaaksi?

Celian asiakkaaksi voi liittyä useimpien Keski-kirjastojen kautta. Kirjastosta saa verkkotunnukset, joilla Celian äänikirjoja voi kuunnella ja ladata verkon kautta. Tunnusten saaminen edellyttää toimivaa sähköpostiosoitetta. Osassa kirjastoista tunnuksia tehdään vain ajanvarauksella.

Jos verkkopalveluiden käyttö ei luonnistu, monesta Keski-kirjastosta voi lainata myös Celian fyysisiä äänikirjoja. Niitä voi kuunnella esimerkiksi tietokoneella, mp3- tai dvd-soittimella tai erityisellä Daisy-soittimella.

Kysy palvelusta lisää lähimmästä kirjastostasi tai Celia.fi-sivulta.

Venäjänkielinen kirjasto

Русскоязычная библиотека

Venäjänkielisen kirjaston asiakkaaksi voit ilmoittautua oman paikkakuntasi kirjastossa. Kirjastossa täytetään ilmoittautumislomake ja tarkistetaan asiakkaan henkilöllisyys.

Kirjasto lähettää lomakkeen Venäjänkieliseen kirjastoon, jossa sinulle tehdään lainaustunnus ja tunnusluku. Ne ilmoitetaan sinulle sähköpostitse. Kirjaudu tunnuksillasi Helmet-sivuille ja tee varaus haluamiisi teoksiin noutopaikkana Venäjänkielinen kirjasto.

Venäjänkielinen kirjasto lähettää teokset sinulle lainaussalkussa, josta löytyy eräpäiväkuitti. Voit noutaa lainaussalkun valintasi mukaan joko omasta kirjastostasi tai Postin pakettiautomaatista. Palauta salkku omaan kirjastoosi tai pakettiautomaattiin. Palautus on maksutonta.

Kysy lisää lähimmästä kirjastostasi.

Venäjänkielinen kirjasto / Русскоязычная библиотека

Monikielinen kirjasto

Flerspråkiga biblioteket / Multilingual Library

Monikielisen kirjaston aineistoa voi tilata kaukolainaksi. Kaukolainatilauksen voit tehdä lähimmässä kirjastossasi. Tilaus on maksuton.

Monikielinen kirjasto

Viittomakielinen kirjasto

E-kirjasto on avoin kaikille eikä sen käyttö edellytä kirjautumista. Kirjastosta löytyy viittomakielisiä videoita, jotka on puhuttu tai tekstitetty suomeksi ja ruotsiksi. Sivusto toimii myös portaalina erilaisille viittomakielisille julkaisuille.

Viittomakielinen kirjasto

Keski-kirjastoissa on viittomakieleen liittyviä videoita, moniviestimiä, nuotteja ja kirjoja.

Kirjastosta viittomakielellä

Selkokieli kirjastossa

Selkokielessä teksti tai puhe on selkeämpää, luettavampaa ja ymmärrettävämpää kuin yleiskielessä. Selkokieli on hyödyllinen henkilöille, joilla on kielellisiä vaikeuksia. Selkokeskuksen mukaan Suomessa selkokieltä tarvitsee noin 650 000-750 000 henkilöä.

Kirjastoista voit lainata selkokielisiä kirjoja. Kysy lisää kirjastosi henkilökunnalta.

Useimpiin Keski-kirjastojen toimipisteisiin tulee Selkosanomat, joka on selkokielinen ajankohtaislehti.

Selkosivuilta löytyy tietoa mm. ajankohtaisista aiheista, selkokielisistä kirjoista ja esitteistä.

Keski-kirjastojen selkokieliset käyttösäännöt (pdf-tiedosto)