Haku

Näin käytät verkkokirjastoa

Asiointi verkkokirjastossa

Verkkokirjastoa voi käyttää ilman kirjautumista. Monet palvelut, kuten lainojen uusiminen, varausten tekeminen ja omien tietojen hallinnointi, onnistuvat kuitenkin vain kirjautumalla palveluun kirjastokortin numerolla ja 4-numeroisella PIN-koodilla.

Finnan hakutoimintoihin on oma ohjeensa: Hakuohjeet

Katso video-ohje perushausta.

Verkkokirjastoon kirjautuminen

Löydät kirjautumispainikkeen verkkokirjaston jokaisen sivun oikeasta yläkulmasta. Kirjaudu-painike näkyy sekä symbolina että tekstinä suurilla näytöillä.

kirjautumispainike sivun yläreunassa

Puhelimessa ja muilla kapeilla näytöillä näkyy pelkkä symboli.

kirjautumispainike mobiililaitteessa

Verkkokirjastoon kirjaudutaan kirjastokortin numerolla ja 4-numeroisella PIN-koodilla. Jos unohdat PIN-koodisi, saat kirjaston asiakaspalvelusta uuden esittämällä kirjastokorttisi ja todistamalla henkilöllisyytesi. Jos et voi käydä kirjastossa, ota yhteyttä kirjaston chat- tai puhelinpalveluun.

kirjautumisikkuna

Oma tili

Oma tili -valikko

Lainojen uusiminen, varaukset ja muut kirjautumista vaativat palvelut löytyvät Oma tili-valikosta omilta välilehdiltään. Selainnäkymässä Oma tili -valikko näkyy sivun vasemmassa laidassa, mobiilinäkymässä valikko löytyy sinisen otsikkorivin oikeasta reunasta.

Uloskirjautuminen

Kun haluat kirjautua ulos palvelusta, klikkaa ensin nimeäsi sivun yläpalkissa ja sen jälkeen Kirjaudu ulos-painiketta.

Lainojen uusinta

Lainat-välilehdeltä näet lainasi. Voit uusia lainoja valitsemalla yksittäisiä teoksia listasta tai ruksaamalla kohdan Valitse kaikki. Tämän jälkeen valitse Uusi valitut lainat ja tarkista, että kaikkien valittujen lainojen uusiminen onnistui. Kaikkien lainojen uusiminen kerralla onnistuu myös suoraan klikkaamalla laatikosta Uusi kaikki lainat.

lainojen uusiminen verkkokirjastossa

Varaaminen verkkokirjastossa

Katso video-ohje varaamisesta.

Voit varata aineistoa verkkokirjaston kautta. Tee ensin tiedonhaku. Voit rajata hakutuloksia esimerkiksi kielen ja aineistotyypin mukaan sivun oikean reunan suodattimilla. Varauksen voit tehdä avaamalla teoksen tiedot.

Jos et ole kirjautunut, valitse Kirjaudu sisään varataksesi ja kirjaudu tunnuksillasi. Jos olet jo kirjautunut, valitse Varaa teos.

kirjan varaaminen verkkokirjastossa

Varaus on maksuton. Noutamattomasta varauksesta peritään 2 €:n maksu.

Valitse varauksen kohde -valikosta Kunta tai Seutu riippuen varauksesi tyypistä (tavallinen varaus vai seutuvaraus).

Valitse noutopaikka, johon varaamasi aineisto kuljetetaan noudettavaksesi. Varaa teos valitsemalla Tallenna varaus.

varauksen noutopaikan valinta

Varausten muuttaminen

Voit vaihtaa varauksesi noutopaikkaa tai peruuttaa varauksesi verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä matkalla tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, ota yhteyttä noutopaikaksi valitsemaasi kirjastoon.

Noutopaikan vaihtaminen onnistuu varaukset-osiosta kunkin varauksen kohdalla Muokkaa-linkistä avautuvassa ikkunassa. Samassa ikkunassa voit jäädyttää varauksen tilapäisesti esim. loman ajaksi tai asettaa varauksen poistumaan tiettynä päivänä.

Tallennetut haut ja uutuusvahti

Verkkokirjasto tallentaa kaikki hakusi, vaikka et olisikaan kirjautuneena. Välimuistin tyhjentäminen tai selaimen sulkeminen kuitenkin poistaa nämä tiedot. Näet tekemäsi haut klikkaamalla sivun alareunasta kohtaa Hakuhistoria, tai jos olet kirjautunut sisään, myös oman käyttäjätilisi kautta kohdasta Tallennetut haut.

Haun voi myös tallentaa pysyvästi omaan verkkokirjastoonsa ja tehdä siitä uutuusvahdin. Uutuusvahti lähettää sinulle sähköpostitse ilmoituksen, kun hakuusi osuvia aineistoja on lisätty kirjaston tietokantaan. Näin saat ilmoituksen esim. lempikirjailijasi uusista teoksista tai sinua kiinnostavaan aihepiiriin liittyvistä uutuuskirjoista, ja voit esimerkiksi tehdä niihin varauksia heti, kun ne on tilattu kirjastoon.

Aloita uutuusvahdin käyttö tekemällä ensin haku, joka löytää haluamasi aineistot. Voit tehdä haun esim. kirjailijan nimellä tai hakusanalla ja tarvittaessa rajata hakua sivun vasemman reunan suodattimilla esim. suomenkieliseen aineistoon tai vaikkapa e-kirjoihin. Kun haku löytää haluamasi aineistot, valitse Tallennetut haut oikean yläkulman valikosta, joka aukeaa painamalla nimeäsi.

verkkokirjaston tallennetut haut

Näet Tallennetut haut -välilehdellä viimeisimmät hakusi. Haku tallentuu automaattisesti Uutuusvahdiksi, kun valitset pudotusvalikosta, suoritetaanko uusien aineistojen haku päivittäin vai viikoittain. Kun uutuusvahti on tallennettu, saat verkkokirjastosta sähköpostiisi viestin, kun hakuusi sopivia kirjoja tai muita aineistoja on lisätty kirjaston luetteloon.

verkkokirjaston uutuusvahti

Voit tallentaa haun myös ilman uutuusvahdin asettamista painamalla plussaa. Tällöin et saa ilmoituksia uusista aineistoista, mutta voit suorittaa saman haun uudestaan aina halutessasi ilman, että rajauksia ym. tarvitsee tehdä joka kerta erikseen.

Uutuusvahti ja tallennetut haut näkyvät ylimmäisinä listassa Tallennetut haut -välilehdellä. Voit vaihtaa haun suorittamisen ajankohtaa pudotusvalikosta. Uutuusvahti poistetaan käytöstä painamalla haun vieressä näkyvää rastia.

Sivun yläreunassa lukee, mihin sähköpostiosoitteeseen uutuusvahdin tulokset lähetetään. Voit muuttaa sitä klikkaamalla muokkaa-linkkiä.

uutuusvahdin asetukset

Suosikkilistat

Verkkokirjastossa voit luoda itsellesi yhden tai useamman suosikkilistan. Listoja voi käyttää eri tarkoituksiin: voit tehdä listoja esim. lukemistasi kirjoista, tiettyyn kurssiin liittyvistä materiaaleista, elokuvavinkeistä tai lempilevyistäsi. Listat ovat oletuksena yksityisiä ja näkyvät vain oman tilisi kautta, mutta voit halutessasi myös jakaa niitä ystävillesi tai sosiaalisessa mediassa.

Katso video-ohje suosikkilistoista.

Kirjojen ja muun aineiston lisääminen suosikkilistalle on helppoa. Se onnistuu suoraan hakutulos-sivulta, painamalla nimekkeen vieressä olevaa nastakuvaketta.

nastakuvake hakutuloksessa

Avautuvasta valikosta voit valita jonkun omista listoistasi tai luoda uuden listan. Teoksen kuvaus on vapaaehtoinen ja se näkyy listalla teoksen tietojen yhteydessä. Saman teoksen voi tarpeen mukaan lisätä useammallekin listalle ja sillä voi olla eri listoilla erilaiset kuvaukset.

suosikkilistan valinta ja muistiinpanon lisääminen

Jos valitset valikosta uuden listan luomisen, avautuu uusi lomake, johon täytetään uuden listan tiedot. Voit myös valita, onko lista yksityinen vai julkinen. Yksityinen lista näkyy vain sinulle itsellesi omalla tililläsi. Julkinen lista on kaikkien katseltavissa, kun jaat linkin siihen. Voit muuttaa kuvausta ja julkisuusasetuksia myös myöhemmin Suosikit-välilehdellä.

uuden suosikkilistan lisääminen

Pääset katselemaan ja muokkaamaan listojasi klikkaamalla nimeäsi sivun oikeassa yläreunassa ja valitsemalla Suosikit.

Suosikit-välilehdellä voit muokata listojen ja teosten kuvauksia, muuttaa asetuksia, poistaa teoksia ja lähettää teosten tietoja eteenpäin. Tietojen muokkaaminen tapahtuu sivulla näkyvistä kynäkuvakkeista.

Jos haluat lähettää teosten tietoja eteenpäin sähköpostilla, valitse haluamasi teokset listalta ja paina Sähköposti-painiketta. Verkkokirjasto lähettää teosten perustiedot ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen.

suosikkilistan jakaminen ja lähettäminen

Julkisen listan jakaminen onnistuu klikkaamalla sivun vasemman reunan valikosta Listan julkinen linkki. Linkin painaminen avaa selaimessa uuden välilehden, jonka osoiteriviltä voit kopioida linkin jaettavaksi muille. Uuteen välilehteen avautunut näkymä on sama näkymä, joka näkyy julkisesti linkin kautta listaa selaileville.

suosikkilistan osoitteen kopiointi selaimen osoiteriviltä

PIN-koodin vaihtaminen

Voit vaihtaa kirjastokorttisi PIN-koodin verkkokirjastossa Omat tiedot -välilehdellä, jonka saat auki oikean yläkulman valikosta painamalla nimeäsi. Koodi vaihdetaan painamalla Vaihda kortin PIN-koodi -painiketta.

Koodin vaihtamiseen tarvitset myös vanhan PIN-koodin. Uusi PIN-koodi tulee syöttää lomakkeelle kahteen kertaan näppäilyvirheiden välttämiseksi.

PIN-koodin vaihtaminen

Omien yhteystietojen muuttaminen

Voit päivittää omat yhteystietosi Omat tiedot -välilehdellä. Puhelinnumeron ja sähköpostiosoitteen päivittäminen onnistuu vaihtamalla uudet tiedot vanhojen paikalle ja painamalla Tallenna henkilötiedot -painiketta. Tietojen tallentumisesta tulee kuittaus välilehden yläosaan.

Osoitteesi voit muuttaa lomakkeella, joka aukeaa omista tiedoista Muuta osoitetta -painikkeella.

omat yhteystiedot -sivu

Painikkeesta aukeavalla lomakkeella näkyvät vanhat osoitetietosi. Päivitä tiedot tekstikenttiin ja tallenna muutokset painamalla Tallenna. Saat osoitteenmuutoksen hyväksymisestä vielä kuittauksen ruudulle.

osoitteenmuutos-ikkuna

Nimenmuutosta ei voi tehdä verkkokirjaston kautta, vaan ainoastaan paikan päällä kirjastossa. Tarvitset siihen valokuvallisen henkilöllisyystodistuksen.

Viestiasetusten muokkaaminen

Viestiasetuksia voit muuttaa Omat tiedot -välilehdellä. Nykyiset asetukset näkyvät sivun ylälaidassa ja Muuta viestiasetuksia -painikkeella pääset muokkaamaan niitä.

muuta viestiasetuksia -painike

Eräpäivämuistutus voidaan lähettää sähköpostiisi 1-5 päivää ennen lainojen eräpäivää. Eräpäivä on sitova, vaikka asiakas ei olisi saanut eräpäivämuistutusta. Huom., jos valitset ”0 päivää ennen eräpäivää”, muistutusta ei lähetetä ollenkaan!

Saapumisilmoitukset ja myöhästymisilmoitukset voidaan lähettää sähköpostitse, tekstiviestinä tai kirjeenä. Paina Tallenna-nappia, kun olet muuttanut asetukset, niin muutokset tallentuvat kirjastojärjestelmään. Kestää hetken ennen kuin muuttuneet tiedot näkyvät verkkokirjastossa.

viestiasetusten muuttaminen

Lainahistoria

Lainaushistoriaa voidaan tallentaa halutessaan. Automaattisesti sitä ei tallenneta, vaan sinun on itse vaihdettava tallennus päälle. Vaihda kohdasta Lainaushistorian säilytys Aina. Seuraavasta lainastasi alkaen lainaushistoria tallennetaan kirjastojärjestelmään.

HUOM Jos haluat kytkeä lainaushistorian tallennuksen pois päältä, voit vaihtaa valikosta taas Ei koskaan. Tässä tapauksessa koko tähän asti kerätty lainaushistoria poistetaan myös.

lainahistoria-asetus omissa tiedoissa

Kun olet kerran asettanut lainaushistorian tallennettavaksi, tästä hetkestä lähtien lainatut teokset löytyvät Lainaushistoria-välilehdestä, joka löytyy Oman tilin Lainat/Varaukset-välilehdestä. Lainaushistorian voit järjestää Lainauspäivän tai palautuspäivän mukaan, joko uusimman tai vanhimman päivämäärän mukaan. Voit järjestää listan myös Tekijän tai Teoksen nimen mukaan.

esimerkki lainahistoriasta

Perhetili ja useamman kirjastokortin käyttö

Verkkokirjaston käyttäjätiliin on mahdollista liittää useampia kirjastokortteja, minkä jälkeen on mahdollista yhdellä kirjautumisella hallinnoida näitä kaikkia ja esimerkiksi uusia lainoja. Näin voit pitää silmällä esimerkiksi lastesi lainojen eräpäiviä omilla tunnuksillasi.

Ominaisuuden hyödyntäminen edellyttää, että liitettävistä kirjastokorteista on tiedossa kirjastokortin numeron lisäksi myös kyseisen kortin PIN-koodi. Kaikille käyttäjätiliin liitetyille kirjastokorteille voi määritellä myös nimen.

Kirjastokortin liittäminen tiliin

Kirjaudu verkkokirjastoon kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodillasi.

toisen kirjastokortin liittäminen omaan tiliin

Valitse Oma tili ja sieltä Kirjastokortit-välilehti, minkä jälkeen pääset lisäämään uuden kortin Liitä kirjastokortti/rinnakkaiskortti-painikkeesta.

Kirjoita liitettävän kirjastokortin tiedot: kirjastokortin nimi, kirjastokortin numero ja PIN-koodi. Hyväksy tallentamalla.

Käytettävän kortin valitseminen

käytettävän kirjastokortin valinta

Tallentamisen jälkeen perheenjäsenten lainat ja tiedot näkyvät kyseisillä välilehdillä, kun valitset pudotusvalikosta kirjastokortin nimen.

Kirjastokortin vaihtaminen onnistuu nopeasti myös esimerkiksi varausta tehdessä. Voit vaihtaa korttia oikean yläreunan pikavalikon kautta klikkaamalla omaa nimeäsi ja haluamaasi korttia.

Korttien tietojen muokkaaminen

Voit vaihtaa korttien nimiä, käyttäjätunnuksia ja salasanoja Kirjastokortit-välilehden kohdasta Päivitä kortin nimi/käyttäjätunnus/salasana. Kirjastokortti erotetaan omasta tilistä Kirjastokortit-välilehdellä valitsemalla Poista kirjastokortti omasta tilistä.

Muista, että huoltajan tulee poistaa tililtään huollettaviensa kirjastokortit viimeistään, kun nämä ovat täyttäneet 15 vuotta.

Mobiilikortti

Mobiilikortti mahdollistaa lainaamiseen mobiililaitteellasi (esim. älypuhelimella). Mobiilikortti toimii asiointivälineenä lainaustiskeillä, automaateilla, sekä omatoimikirjastojen kirjautumisyksiköissä.

Keski-Finnaan ei ole erillistä mobiilisovellusta, joten mobiilikortti haetaan kirjautumalla Keski-Finnaan mobiililaitteen selaimella. Mobiilikortti löytyy verkkokirjastosta seuraavasti:

 • Kirjaudu mobiililaitteella verkkokirjastoon (keski.finna.fi) kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodillasi
 • Valitse omat tietosi
 • Valitse listasta Kirjastokortit
  • Oma kirjastokorttisi näkyy korttilistassa kirjastokortin numerona
  • Tilille mahdolliset lisätyt rinnakkaiskortit näkyvät niille annetuilla nimillä
  • Mobiilikorttina voit käyttää mitä tahansa listalla olevaa korttia
   (Automaatti pyytää lainatessa valitun kortin PIN-koodia)
 • Valitun kirjastokortin viivakoodi ilmestyy laitteen näytölle
 • Viivakoodin voi avata omaan selainikkunaan painamalla viivakoodin alla olevaa kirjastokortin numerolinkkiä.

Kuva verkkokirjaston kirjastokortit-sivusta.

Kuva verkkokirjaston kirjastokortit-sivusta.

Kuva verkkokirjaston kirjastokortit-sivusta.