Haku

Musaneuvojien uutuustärpit

Mikä herätti musiikkikirjastolaisen mielenkiinnon?

Muokattu: 21.7.2022
Hakutulos 1
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Tämä romaani sopii hyvin tälle listalle, vaikka ei musiikkiosaston aineistoa olekaan. Kirjailija Suonna Kononen tunnetaan myös muusikkoudestaan: viimeisimmät vuodet hän on luotsannut kantriyhtye Huojuvaa Latoa. Esikoisromaaniinsa hän onkin sitten ladannut valtavan määrän musiikkiviittauksia. Erityisesti progressiivisen rockin tuntijat kokevat kirjaa lukiessa lämpimiä tuntemuksia.

Monella tavalla romukuntoon päätynyt proge-yhtyeen kosketinsoittaja riuhtaisee ja lähtee matkalle kohti Jäämeren rantaa. Tarinassa kuvataan lämpimän humoristisesti keski-ikäisten musamöhisten ja toistensa hapokkaassa seurassa marinoituneiden muusikoiden maailmaa.

Minäkin viihdyin näiden tyyppien seurassa, vaikka välillä jutut olivatkin aika väsyneitä. Semmoisia ne jutut tuppaavat olemaan, kun tie vain jatkuu ja kaikki paremmat jutut on jo kerrottu. Ja seuraavaksi aion ottaa kuunteluun Rick Wrightin soololevyt, joiden olemassaolosta en tiennytkään ennen tämän kirjan lukemista.

Lisävinkki: Huojuvan Ladon uusimmalla levyllä Utopia, Texas on kappale nimeltä Tie päättyy meren rannalle, mikä ei suinkaan ole minkäänlainen sattuma.

Aapo, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 2
CD
Flor, esittäjä
2022
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Jos etsit ilmavaa, optimistista musiikkia keventämään kolmen koronavuoden ja sotauutisten masentamaa mieltäsi, tartu oregonilaisen indie rock -bändin flor kolmanteen albumiin Future Shine. Levyn sanoma tuntuu olevan ”okei, maailmassa on virhe, mutta korjataan se, ja kato, aurinkokin paistaa”.

Heidi, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Äänilevy
Punomo, esittäjä
2022
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Retrosoulia Suomen Turusta! Kaikki palaset ovat maukkaasti kohdillaan: tyylin mukaiset soittimet ja saundi, karismaattinen laulaja ja kaikkinensa napakan letkeä ja vakuuttava meininki. Tiukat rypistykset ja keskitempoiset biisit menevät jalan alle, hitaammat kipaleet vievät tunnelmiin.

Riskialtista hommaahan se on, kun ruvetaan tekemään tätä genreä suomeksi, mutta siinäkin mielessä Punomo klaaraa homman hienosti. Feminismi-anthem Siskot leikittelee perinnetietoisesti ”I got all my sisters with me” -fiiliksellä, olisiko siinä myös hieman kieli poskessa huumoria mukana? Ainakin minä tulkitsen niin.

Aapo, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Keski-kirjastojen kokoelmassa on häpeällisen vähän ukrainalaista populaarimusiikkia, lähinnä Druktia ja Gogol Bordelloa, joka sekin on oikeastaan yhdysvaltalainen bändi. Somalimerirosvoista nimensä saanut Somali Yacht Club on siksikin tervetullut lisä levyhyllyymme. The Space on psykedeelistä post-metallia soittavan trion kolmas albumi. Sen musiikki on introverttiä, kuulasta ja jotenkin mietteliästä musiikkia. Vaikka albumi on äänitetty ennen sodan puhkeamista, sitä on vaikea kuunnella näissä olosuhteissa pohtimatta, missä bändin jäsenet ovat nyt. Slava Ukraini!

Heidi, Jyväskylänkaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Nyt on tarjolla ihanan kevyttä kasaripoppia uudelleenmasteroituna ja herkullisilla lisämateriaaleilla höystettynä! Rick Astleyn debyyttialbumi Whenever you need somebody (1987) julkaistiin laajennettuna kahden cd-levyn versiona toukokuussa 2022. Julkaisusta löytyy koko alkuperäinen albumi uudelleenmasteroituna, laulajan itsensä muokkaamia uusia versioita kappaleista, instrumentaaliesityksiä, aikaisemmin julkaisemattomia valokuvia Astleystä ym. Tupla-cd:ltä löytyy myös ikisuosikki Never gonna give you up hienosti kypsyneenä rauhallisempana pianosäestyksellisenä versiona.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Latvialainen pianovirtuoosi Reinis Zarinš tulkitsee maanmiehensä Pēteris Vasksin (s. 1946) pianosävellyksiä 1970-luvulta nykypäivään. Levyn avaa vuonna 2021 valmistunut tilausteos Cuckoo’s Voice - Spring Elegy, jota seuraa Vasksin ensimmäinen pianoteos Cycle (1976). Kumpaakaan näistä teoksista ei ole julkaistu aiemmin äänitteellä, joten Zarinš jatkaa merkittävien latvialaisten kulttuuritekojensa sarjaa tälläkin levytyksellä. Levyn päättävä The Seasons (1980-2008) koostuu neljästä myös itsenäisesti toimivasta osasta. Julkaisussa on kokonaisuudessaan vangitseva tunnelma ja se kutsuu kuuntelemaan musiikin viipyileviä sävyjä tarkemmin.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 7
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Einvigi on suomalainen yhtye, joka soittaa blackgazea eli black metalin ja shoegazen fuusiota. Yhtye on juuri julkaissut toisen kokopitkän albuminsa Yö kulje kanssani, joka onkin perin kiehtovaa kuunneltavaa. Kahden laulajan voimin toteutetuissa vokaaliraidoissa on paikoin black metalin puolelta tuttua kireää huutolaulua, mutta paljon myös omia korviani enemmän miellyttävää puhdasta laulusoundia. Kappaleissa synkemmät metalliosiot vaihtelevat maalailevan ja tunnelmoivan kitaravetoisen rockin kanssa, mikä luo jännällä tavalla kontrastisen ja samalla toimivan kokonaisuuden. Kappaleet on laulettu suomeksi ja sanoituksissa käsitellään mm. ihmisen suhdetta luontoon ja itseensä.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

DLÙ on nuorten skotlantilaisten muusikoiden muodostama yhtye, jonka debyyttialbumi Moch on todella virkistävää kuunneltavaa. Yhtye soittaa progressiivista kelttiläisestä perinteestä kumpuavaa uutta musiikkia. Tällä pääosin instrumentaalisella albumilla soivat viulu, harmonikka, sähkökitara, sähköbasso ja rummut. Kappaleissa on tutunkuuloisia kaihoisia kelttiläisiä melodioita ja vauhdikkaampia perinteisiä tanssirytmejä käyttäviä kappaleita, joihin yhdistellään ainutlaatuisella tavalla rockin ja popin elementtejä. Tunnelmasta toiseen siirrytään sujuvasti ja kokonaisuus on ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 9
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Pambikallio julkaisi keväällä 2021 ensimmäisen singlensä ja on saanut sen jälkeen mukavasti soittoaikaa eri medioissa. Duon muodostavat Pauliina Nyman ja Lauri Kallio, joiden monipuolinen musiikkitausta kuuluu yhtyeen musiikissa kiinnostavina sovitusratkaisuina. Yhtyeen debyyttialbumi julkaistaan keväällä 2022 ja aiemmin julkaistujen singlejen perusteella sitä kannattaa odottaa. Pambikallion indiepop on unenomaista ja taitavasti toteutettua monikerroksista musiikkia.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 10
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Tunnelmallisen häröilyn ystävät huomio! Phonemes-levy on nelihenkisen vokaaliyhtye Signen uusin julkaisu ja ensimmäinen osa Onomatopoesia-levytrilogiasta. Levyllä kuullaan ihmisäänten lisäksi myös viulua ja erilaisia lyömäsoittimia. Meininki on hyvin kokeilevaa ja vaikeasti luokiteltavaa.

Levyn yleistunnelma on enimmäkseen mietteliäs, joitakin vähän räväkämpiä kohtia lukuun ottamatta. Äänimaisema on koko ajan miellyttävän luonnollinen. Pidän siitä, miten äänet liukuvat toistensa lomitse, yllättäviä sointuja ja rytmejä muodostaen. Ja onhan tässä myös huumoria, että kaikenlaista sitä keksitäänkään!

Aapo, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 11
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Monen muun tenorin tavoin amerikkalainen oopperalaulaja Michael Spyres (1980-) aloitti laulajan uransa baritonina. Hänen äänessään on säilynyt tumma baritoninen sävy ja vahva alarekisteri. Hän pitääkin itseään lähinnä baritenorina. Baritenori on matala tenoriääni tai baritoni, jolla on lähes tenorin ääniala. Baritenoriäänen kunniaan nostanut Gioachino Rossini sävelsi vakaat, arvokkaat miesroolinsa baritenorille ja nuoret rakastajat kevyemmille tenoriäänille.

Michael Spyres on koonnut albuminsa BariTenor ohjelmiston aarioista, jotka on joko sävelletty baritenorille tai joita ovat esittäneet sekä tenorit että baritonit. Levyn 18 raitaa kurottavat pari vuosisataa Mozartista Korngoldiin, joukossa sekä oopperan perusrepertuaaria että Ètienne-Nicholas Méhulin ja Gaspare Spontinin tapaisia harvinaisuuksia. Omat suosikkini levyn esityksistä ovat Tonion prologi Si può? Si può? Ruggero Leoncavallon oopperasta I pagliacci (Pajatso), ehkä siksi, että siinä Spyresin ääni on puhtaimmin baritoninen, sekä leikkisän teatraalinen tulkinta Rossinin Figaron parturin aariasta Largo al factotum.

Heidi, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 12
CD
Moon Shot, esittäjä
2021
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Suomalainen Moon Shot tekee energistä, suurille lavoille omiaan olevaa rockia mieleen jäävillä melodioilla ja tarttuvilla riffeillä. Yhtyeen tuoreesta esikoislevystä on jo kirjoitettu paljon, eikä ihme, onhan sen tekijöinä varsin nimekästä porukkaa ja jälki on mitä mainiointa. Esimerkiksi Levyhyllyt -blogin Ari Väntänen yltyy kehumaan muutamia albumin kappaleita parhaiksi rock-biiseiksi vuosiin jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Aika paljon sanottu, mutta kyllähän tätä musiikkia mielellään kuuntelee – uudestaan ja uudestaan.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 13
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Tämä on soundtrack niihin päiviin, kun ei ole kiire mihinkään eivätkä velvoitteet paina. Torkkupeitteeseen kääriytyneenä voi juoda teetä ja antaa ajatusten vaellella.

Norjalaisduo on useamman vuoden tauon jälkeen pukannut ulos levyn, joka jatkaa aivan samalla linjalla kuin aikaisemmatkin. Tässä ei ole mitään kovaa tai rajua. Reippaimmatkin kappaleet ovat bossanovan pehmeitä. Akustiset kitarat helisevät ja miehet kuiskaavat stemmoissa. Iki-ihana Feist raikastaa äänellään paria kappaletta.

Aapo, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 14
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Vinyylijulkaisu Railo on osa kuvataiteilija Hannu Karjalaisen audiovisuaalista projektia, johon sisältyy musiikkia ja videoita. Videoilla luminen maisema ja jää muuttavat hitaasti muotoaan. Myös sellaisenaan toimivassa musiikissa mielikuvat ohjautuvat kappaleiden nimien (Viima, Routa, Kuura, Railo, Musta jää, Kelirikko ja Sula) avulla syksystä talven kautta kevääseen. Levyllä ei kuulla melodioita tai toistuvia rytmejä, vaan verkkaisesti maalailevaa elektroakustista ambient-musiikkia. Talvisemmissa kappaleissa äänimaisema on painostava ja välillä on kuin kuuntelisi jään ääniä sen alapuolelta. Kevättä kohti tultaessa siirrytään valoisampiin tunnelmiin. Tämän levyn kuuntelemista varten kannattaa varata itselleen rauhallinen ympäristö ja aikaa keskittyä mielikuvamatkaan.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 15
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Yksi kirjaston musiikkiosaston kaikkien aikojen lainatuimmista levyistä on vuonna 1991 julkaistu Metallican Metallica (tunnetaan myös nimellä The Black Album). Tuo monia genrensä klassikoita sisältävä albumi täyttää tänä vuonna siis jo 30 vuotta. Juhlan kunniaksi levystä julkaistaan uudelleen masteroitu versio, joka tulee tietysti löytymään myös kirjaston kokoelmasta. Kolmen cd-levyn boksi sisältää alkuperäisen albumin uudelleen masteroidun version lisäksi kaksi levyllistä bonusmateriaalia: mm. liveäänityksiä, demoja ja erilaisia miksauksia. Suosittelen!

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 16
CD
Garbage, esittäjä
2021
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

No Gods, No Masters on Garbagen paras levy sitten 90-luvun kulta-aikojen. Shirley Manson on jälleen sotajalalla patriarkaattia, rasismia ja saarnamiehiä vastaan. Väliin mahtuu myös painiskelua Mansonin omien demonien kanssa. Bändi soittaa, kuten aina, komeasti ja soundimaailma tukee Mansonin sanomaa.

Garbage yhdistelee poppia suvereenisti trip hoppiin, industrial rockiin, grungeen, elektronicaan ja mihin vain ikinä tahtoo, mutta onnistuu aina kuulostamaan erehtymättömästi itseltään. Jos bändi ei ole ennestään tuttu, kannattaa ensiksi kuunnella albumi Version 2.0 vuodelta 1998. Sivumennen sanoen, tuo levy kuuluu myös juoksulevyjen ehdottomaan aateliin.

Heidi, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Äänikasetti
Maa ilmasta, esittäjä
2021
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Vaikka Maa ilmasta -yhtye onkin nykyään helsinkiläinen, tällä esikoisalbumilla muistellaan vielä Jyväskylän juuria. Tosin Jyväskylä-viittauksia annetaan ainoastaan kappaleiden nimissä, kyseessä nimittäin on instrumentaalimusiikki. Musiikillisia viittauksia en ole huomannut, ei kuulu maakuntalaulua saati Harjun iltasoittoa.

Albumi on erittäin tunnelmallinen matka, jossa erilliset kappaleet on sidottu tauottomaksi kokonaisuudeksi. Kappaleissa hyödynnetään myös esimerkiksi luonnon ääniä tunnelmien luomisessa. Tämä kuvaus kuulostaa pahemman luokan progelta, mutta tahtilajivaihdosallergikkojen ei tarvitse pelätä: tämä ei ole pienestä hörhöilystä huolimatta mitenkään vaikeaa musiikkia. Useimmat kappaleet ovat kitarariffivetoista pop-rockia, tempoiltaan rauhallisia ja melko toisteisia, mutta silti sen verran vaihtelevia, että mielenkiinto pysyy hyvin yllä. Tyylitaju on kohdallaan.

Hipsterityyliin ainoa saatavilla oleva fyysinen tallenneformaatti tästä albumista on c-kasetti. Jyväskylän kaupunginkirjastossa emme enää vuosiin ole hankkineet c-kasetteja lainakappaleiksi. Tämä albumi kuitenkin kuuluu ilman muuta kirjaston Jyväskylä-kokoelmaan. Kasettia voi siis kuunnella pääkirjastossa ja halutessaan siitä voi tehdä itselleen kopion vaikkapa digitointitilassa. Tai kuunnella suoratoistopalvelusta, miten vaan, suosittelen kaikille!

Aapo, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 18
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Koronapandemia tuli ja konsertit toisensa jälkeen peruuntuivat. Alttoviulisti Hiyoli Togawan päivittäiseksi rutiiniksi tilanteen käsittelemisessä muodostui Bachin Sarabandejen soittaminen. Tuttuun musiikkiin turvautumisen lisäksi hän tunsi tarvetta luoda myös jotain aivan uutta. Togawa tilasi 11 säveltäjältä teokset, jotka heijastavat korona-ajan tuntoja eri tavoin. Nämä tilausteokset yhdistettyinä Bachin soolosellosarjan osien sovituksiin löytyvät nyt koottuna BIS:in levylle Songs of solitude. Myös suomalaista väriä on mukana Kalevi Ahon sävellyksen muodossa. Tarkempi esittely levystä on luettavissa Ylen artikkelista. Levyä voi kuunnella myös Naxos Music Libraryssä.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 19
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Stam1nan uutukaisella lupausten mukaisesti keskitytään tällä kertaa entistä enemmän kovaan vauhtiin ja kunnon rähinään! Melodioita on heivattu isolla kädellä lähimpään jorpakkoon ja tilalle taiotaan rehevää riffittelyä kaahausta unohtamatta. Jos lähiaikoina oot lähinnä sivistyneesti nyökytellyt Taipaleen ja Elokuution tahtiin niin Novus Ordo Mundi laittaa räkää valumaan valtoimenaan pään vispatessa tahtia. Nyt muuten mennään ja lujaa!

Soundimaailmaltaan levy on hivenen liian kliininen rähjäiseen rässäämiseen, mutta Hyrden kaoottiset vokaalitoiminnot tuovat sopivasti sylkeä tähänkin soppaan. Kyllä tässä ukossa jonkinlainen Väinämöinen asuu ja pysyypi kanteleet muidenkin kourissa. Sanoisin, että täydellistä kesämusaa, 5/5.

Tomi, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna:
Hakutulos 20
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Jyväskylä on kuorokaupunki ja yksi sen kirkkaimmista helmistä on Vox Aurea. 11-18-vuotiaista laulajista koostuva kuoro on saavuttanut kansainvälistäkin mainetta.

Moni muistaa Vox Aurean Pekka Kostiaisen kuorona. Kuitenkin jo yli kymmenen vuoden ajan eli vuodesta 2009 lähtien kuoron johtajana on toiminut Sanna Salminen. Edeltäjänsä tavoin myös Salminen säveltää ja pääsee toteuttamaan sävellyksiään Vox Aurean kanssa, tällä Pato-albumillakin parin teoksen verran.

Vox Aurean ohjelmisto on hetkittäin melko kokeellistakin. Ei siis välttämättä ihan helpointa kuunneltavaa. Kuka tahansa kuitenkin kuulee heti, että taso on korkealla. Kuorolaisten puolesta ei tarvitse jännittää, vaan hankalatkin soinnut soivat varmasti ja vieraskielisten tekstien ääntäminen kuulostaa uskottavalta. Samalla kuulokuva on raikas niin kuin vain lapsi- ja nuorisokuorolla voi olla.

Muistathan, että tämäkin albumi on kuunneltavissa myös Naxos Music Libarary -palvelussa, kirjastokortilla ihan ilmaiseksi. NML:n erikoisetuna on se, että myös kansivihko on selattavissa, eli laulujen sanoitukset ja taustatiedot saa sieltä esille.

Aapo, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Tallennettuna: