Search

Musaneuvojien uutuustärpit

Mikä herätti musiikkikirjastolaisen mielenkiinnon?

Edited: 23.9.2022
Search result 1
CD
McCoy, Andy, esittäjä
2022
Keski Libraries
Note:

Pikkasen menee sosiaalipornon puolelle, kun panen levyn soimaan! Onko Suomen Keith Richards edelleen vedossa vai ei! No, onhan se. Kitara soi mallikkaasti ja vaikka äänessä alkaa kulunut elämä kuulua, niin ei se menoa haittaa.

Hitaampi Shot full of Love, no se vaan on kaunis! Vanha pukki herkistyy, kun löytyy Se Nainen, jonka jalkojen juuren voi sydämensä tiputtaa. Kitarat soi kauniisti ja rosoinen ääni voisi jopa saada herkemmän ihmisen liikuttumaan.

Sangen kiinnostava valikoima Andyn suosikkeja, ehkä tyyliin ”jokaiselle jotain”. Vannoutuneen Hanoi-fanin levyhyllyyn pakollinen täyte, vaikkei kaikista biiseistä pitäiskään. Meikäläisen makuun hitaammat biisit ei oikein uppoa, mutta heti, kun tahti nopeutuu, alkaa varpaat heilua.

Joskus 80-luvun puolivälissä Punkaharjulla pienimuotoisilla rockfestareilla olin yksi harvoista ihmisistä, kun lavalle asteli n. klo 15 tuntematon porukka nimeltä Hanoi Rocks. Se oli rakkautta ensi kuulemalta!

Funnel of love, Hot Night in Texas ja Shot full of Love. Motorbiking on kuin palaisi jonnekin kauas 80-luvulle. Nämä ensikuulemalta kiinnostavimmat. Vaikka eihän Andy näihin covereihin mitään maailmoja mullistavaa ole keksinyt, mutta haitanneeko tuo.

Sirkka, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 2
Music recording
Bätmäns, esittäjä
2022
Keski Libraries
Note:

Siitä onkin hetki vierähtänyt, kun musaneuvojan listalla on viimeksi huomioitu suomalaista uutta lastenmusiikkia. Nyt on mitä mainioin tilaisuus korjata asia ja esitellä… The Bätmäns! Yhteisen pihapiirin musiikkiporukan ympärille kasattu yhtye on ollut toiminnassa melkein kymmenen vuotta ja julkaissut muutamia singlejä. Tänä vuonna näki viimein päivänvalon ensimmäinen pitkäsoitto Öisen metsän salaisuudet, joka julkaistiin Suomen luonnon päivänä 27.8.2022. Omien sanojensa mukaan yhtye soittaa kaunista, melodista, hidasta, nopeaa, maalailevaa ja energistä musiikkia koko perheelle. Hyvin monipuolista meininkiä siis tarjolla. Erityisesti hitaammat kappaleet ovat ihanan herkkiä tunnelmanluojia, joiden ääreen on hyvä koko perheen rauhoittua.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 3
Keski Libraries
Note:

Tässä on vuoden kovin esikoislevy! Stoned Statues yhdistelee mm. punkia, heviä ja progea, ja on siksi vähän vaikea lokeroitava, mutta kappaleet ovat kiinnostavia, soitto kulkee tiukasti ja omalaatuinen kokonaisuus pysyy hyvin kasassa. Stoned Statues on hieno osoitus myös siitä, että raskaita riffejä voi vallan hyvin soittaa myös ilman massiivista säröä (vrt. Be’lakor, vaikka muuten tyyli onkin eri). Vaikka bändi ja sen soundi erottuvatkin hienosti englanninkielisestä massasta, olisi kiva kuulla Stoned Statuesilta joskus myös suomenkielistä materiaalia.

Saved in:
Search result 4
Keski Libraries
Note:

Kouvolalainen Horizon Ignited julkaisi ensilevynsä After the storm 2017 täysin tee-se-itse meiningillä omakustanteena, mutta laatu puhui puolestaan ja mainio bändi löysi pian kuuntelijoita. Uutukainen Towards the dying lands on tuotannoltaan hiotumpi, mutta jatkaa tutulla ja hyväksi havaitulla melodeath-linjalla. Sekä kitaravalli että laulu vaihtelevat melodisten osuuksien ja murinoiden välillä, ja kappaleissa on mukavasti koukkuja ja vaihtelua.

Saved in:
Search result 5
Keski Libraries
Note:

Tämä romaani sopii hyvin tälle listalle, vaikka ei musiikkiosaston aineistoa olekaan. Kirjailija Suonna Kononen tunnetaan myös muusikkoudestaan: viimeisimmät vuodet hän on luotsannut kantriyhtye Huojuvaa Latoa. Esikoisromaaniinsa hän onkin sitten ladannut valtavan määrän musiikkiviittauksia. Erityisesti progressiivisen rockin tuntijat kokevat kirjaa lukiessa lämpimiä tuntemuksia.

Monella tavalla romukuntoon päätynyt proge-yhtyeen kosketinsoittaja riuhtaisee ja lähtee matkalle kohti Jäämeren rantaa. Tarinassa kuvataan lämpimän humoristisesti keski-ikäisten musamöhisten ja toistensa hapokkaassa seurassa marinoituneiden muusikoiden maailmaa.

Minäkin viihdyin näiden tyyppien seurassa, vaikka välillä jutut olivatkin aika väsyneitä. Semmoisia ne jutut tuppaavat olemaan, kun tie vain jatkuu ja kaikki paremmat jutut on jo kerrottu. Ja seuraavaksi aion ottaa kuunteluun Rick Wrightin soololevyt, joiden olemassaolosta en tiennytkään ennen tämän kirjan lukemista.

Lisävinkki: Huojuvan Ladon uusimmalla levyllä Utopia, Texas on kappale nimeltä Tie päättyy meren rannalle, mikä ei suinkaan ole minkäänlainen sattuma.

Aapo, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 6
CD
Flor, esittäjä
2022
Keski Libraries
Note:

Jos etsit ilmavaa, optimistista musiikkia keventämään kolmen koronavuoden ja sotauutisten masentamaa mieltäsi, tartu oregonilaisen indie rock -bändin flor kolmanteen albumiin Future Shine. Levyn sanoma tuntuu olevan ”okei, maailmassa on virhe, mutta korjataan se, ja kato, aurinkokin paistaa”.

Heidi, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 7
Sound disk
Punomo, esittäjä
2022
Keski Libraries
Note:

Retrosoulia Suomen Turusta! Kaikki palaset ovat maukkaasti kohdillaan: tyylin mukaiset soittimet ja saundi, karismaattinen laulaja ja kaikkinensa napakan letkeä ja vakuuttava meininki. Tiukat rypistykset ja keskitempoiset biisit menevät jalan alle, hitaammat kipaleet vievät tunnelmiin.

Riskialtista hommaahan se on, kun ruvetaan tekemään tätä genreä suomeksi, mutta siinäkin mielessä Punomo klaaraa homman hienosti. Feminismi-anthem Siskot leikittelee perinnetietoisesti ”I got all my sisters with me” -fiiliksellä, olisiko siinä myös hieman kieli poskessa huumoria mukana? Ainakin minä tulkitsen niin.

Aapo, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 8
Keski Libraries
Note:

Keski-kirjastojen kokoelmassa on häpeällisen vähän ukrainalaista populaarimusiikkia, lähinnä Druktia ja Gogol Bordelloa, joka sekin on oikeastaan yhdysvaltalainen bändi. Somalimerirosvoista nimensä saanut Somali Yacht Club on siksikin tervetullut lisä levyhyllyymme. The Space on psykedeelistä post-metallia soittavan trion kolmas albumi. Sen musiikki on introverttiä, kuulasta ja jotenkin mietteliästä musiikkia. Vaikka albumi on äänitetty ennen sodan puhkeamista, sitä on vaikea kuunnella näissä olosuhteissa pohtimatta, missä bändin jäsenet ovat nyt. Slava Ukraini!

Heidi, Jyväskylänkaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 9
Keski Libraries
Note:

Nyt on tarjolla ihanan kevyttä kasaripoppia uudelleenmasteroituna ja herkullisilla lisämateriaaleilla höystettynä! Rick Astleyn debyyttialbumi Whenever you need somebody (1987) julkaistiin laajennettuna kahden cd-levyn versiona toukokuussa 2022. Julkaisusta löytyy koko alkuperäinen albumi uudelleenmasteroituna, laulajan itsensä muokkaamia uusia versioita kappaleista, instrumentaaliesityksiä, aikaisemmin julkaisemattomia valokuvia Astleystä ym. Tupla-cd:ltä löytyy myös ikisuosikki Never gonna give you up hienosti kypsyneenä rauhallisempana pianosäestyksellisenä versiona.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 10
Keski Libraries
Note:

Latvialainen pianovirtuoosi Reinis Zarinš tulkitsee maanmiehensä Pēteris Vasksin (s. 1946) pianosävellyksiä 1970-luvulta nykypäivään. Levyn avaa vuonna 2021 valmistunut tilausteos Cuckoo’s Voice - Spring Elegy, jota seuraa Vasksin ensimmäinen pianoteos Cycle (1976). Kumpaakaan näistä teoksista ei ole julkaistu aiemmin äänitteellä, joten Zarinš jatkaa merkittävien latvialaisten kulttuuritekojensa sarjaa tälläkin levytyksellä. Levyn päättävä The Seasons (1980-2008) koostuu neljästä myös itsenäisesti toimivasta osasta. Julkaisussa on kokonaisuudessaan vangitseva tunnelma ja se kutsuu kuuntelemaan musiikin viipyileviä sävyjä tarkemmin.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 11
Keski Libraries
Note:

Einvigi on suomalainen yhtye, joka soittaa blackgazea eli black metalin ja shoegazen fuusiota. Yhtye on juuri julkaissut toisen kokopitkän albuminsa Yö kulje kanssani, joka onkin perin kiehtovaa kuunneltavaa. Kahden laulajan voimin toteutetuissa vokaaliraidoissa on paikoin black metalin puolelta tuttua kireää huutolaulua, mutta paljon myös omia korviani enemmän miellyttävää puhdasta laulusoundia. Kappaleissa synkemmät metalliosiot vaihtelevat maalailevan ja tunnelmoivan kitaravetoisen rockin kanssa, mikä luo jännällä tavalla kontrastisen ja samalla toimivan kokonaisuuden. Kappaleet on laulettu suomeksi ja sanoituksissa käsitellään mm. ihmisen suhdetta luontoon ja itseensä.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 12
CD
Dlù, esittäjä
2022
Keski Libraries
Note:

DLÙ on nuorten skotlantilaisten muusikoiden muodostama yhtye, jonka debyyttialbumi Moch on todella virkistävää kuunneltavaa. Yhtye soittaa progressiivista kelttiläisestä perinteestä kumpuavaa uutta musiikkia. Tällä pääosin instrumentaalisella albumilla soivat viulu, harmonikka, sähkökitara, sähköbasso ja rummut. Kappaleissa on tutunkuuloisia kaihoisia kelttiläisiä melodioita ja vauhdikkaampia perinteisiä tanssirytmejä käyttäviä kappaleita, joihin yhdistellään ainutlaatuisella tavalla rockin ja popin elementtejä. Tunnelmasta toiseen siirrytään sujuvasti ja kokonaisuus on ehdottomasti kuuntelemisen arvoinen.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 13
Keski Libraries
Note:

Pambikallio julkaisi keväällä 2021 ensimmäisen singlensä ja on saanut sen jälkeen mukavasti soittoaikaa eri medioissa. Duon muodostavat Pauliina Nyman ja Lauri Kallio, joiden monipuolinen musiikkitausta kuuluu yhtyeen musiikissa kiinnostavina sovitusratkaisuina. Yhtyeen debyyttialbumi julkaistaan keväällä 2022 ja aiemmin julkaistujen singlejen perusteella sitä kannattaa odottaa. Pambikallion indiepop on unenomaista ja taitavasti toteutettua monikerroksista musiikkia.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 14
Keski Libraries
Note:

Tunnelmallisen häröilyn ystävät huomio! Phonemes-levy on nelihenkisen vokaaliyhtye Signen uusin julkaisu ja ensimmäinen osa Onomatopoesia-levytrilogiasta. Levyllä kuullaan ihmisäänten lisäksi myös viulua ja erilaisia lyömäsoittimia. Meininki on hyvin kokeilevaa ja vaikeasti luokiteltavaa.

Levyn yleistunnelma on enimmäkseen mietteliäs, joitakin vähän räväkämpiä kohtia lukuun ottamatta. Äänimaisema on koko ajan miellyttävän luonnollinen. Pidän siitä, miten äänet liukuvat toistensa lomitse, yllättäviä sointuja ja rytmejä muodostaen. Ja onhan tässä myös huumoria, että kaikenlaista sitä keksitäänkään!

Aapo, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 15
Keski Libraries
Note:

Monen muun tenorin tavoin amerikkalainen oopperalaulaja Michael Spyres (1980-) aloitti laulajan uransa baritonina. Hänen äänessään on säilynyt tumma baritoninen sävy ja vahva alarekisteri. Hän pitääkin itseään lähinnä baritenorina. Baritenori on matala tenoriääni tai baritoni, jolla on lähes tenorin ääniala. Baritenoriäänen kunniaan nostanut Gioachino Rossini sävelsi vakaat, arvokkaat miesroolinsa baritenorille ja nuoret rakastajat kevyemmille tenoriäänille.

Michael Spyres on koonnut albuminsa BariTenor ohjelmiston aarioista, jotka on joko sävelletty baritenorille tai joita ovat esittäneet sekä tenorit että baritonit. Levyn 18 raitaa kurottavat pari vuosisataa Mozartista Korngoldiin, joukossa sekä oopperan perusrepertuaaria että Ètienne-Nicholas Méhulin ja Gaspare Spontinin tapaisia harvinaisuuksia. Omat suosikkini levyn esityksistä ovat Tonion prologi Si può? Si può? Ruggero Leoncavallon oopperasta I pagliacci (Pajatso), ehkä siksi, että siinä Spyresin ääni on puhtaimmin baritoninen, sekä leikkisän teatraalinen tulkinta Rossinin Figaron parturin aariasta Largo al factotum.

Heidi, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 16
CD
Moon Shot, esittäjä
2021
Keski Libraries
Note:

Suomalainen Moon Shot tekee energistä, suurille lavoille omiaan olevaa rockia mieleen jäävillä melodioilla ja tarttuvilla riffeillä. Yhtyeen tuoreesta esikoislevystä on jo kirjoitettu paljon, eikä ihme, onhan sen tekijöinä varsin nimekästä porukkaa ja jälki on mitä mainiointa. Esimerkiksi Levyhyllyt -blogin Ari Väntänen yltyy kehumaan muutamia albumin kappaleita parhaiksi rock-biiseiksi vuosiin jopa kansainvälisessä mittakaavassa. Aika paljon sanottu, mutta kyllähän tätä musiikkia mielellään kuuntelee – uudestaan ja uudestaan.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 17
Keski Libraries
Note:

Tämä on soundtrack niihin päiviin, kun ei ole kiire mihinkään eivätkä velvoitteet paina. Torkkupeitteeseen kääriytyneenä voi juoda teetä ja antaa ajatusten vaellella.

Norjalaisduo on useamman vuoden tauon jälkeen pukannut ulos levyn, joka jatkaa aivan samalla linjalla kuin aikaisemmatkin. Tässä ei ole mitään kovaa tai rajua. Reippaimmatkin kappaleet ovat bossanovan pehmeitä. Akustiset kitarat helisevät ja miehet kuiskaavat stemmoissa. Iki-ihana Feist raikastaa äänellään paria kappaletta.

Aapo, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 18
Keski Libraries
Note:

Vinyylijulkaisu Railo on osa kuvataiteilija Hannu Karjalaisen audiovisuaalista projektia, johon sisältyy musiikkia ja videoita. Videoilla luminen maisema ja jää muuttavat hitaasti muotoaan. Myös sellaisenaan toimivassa musiikissa mielikuvat ohjautuvat kappaleiden nimien (Viima, Routa, Kuura, Railo, Musta jää, Kelirikko ja Sula) avulla syksystä talven kautta kevääseen. Levyllä ei kuulla melodioita tai toistuvia rytmejä, vaan verkkaisesti maalailevaa elektroakustista ambient-musiikkia. Talvisemmissa kappaleissa äänimaisema on painostava ja välillä on kuin kuuntelisi jään ääniä sen alapuolelta. Kevättä kohti tultaessa siirrytään valoisampiin tunnelmiin. Tämän levyn kuuntelemista varten kannattaa varata itselleen rauhallinen ympäristö ja aikaa keskittyä mielikuvamatkaan.

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 19
Keski Libraries
Note:

Yksi kirjaston musiikkiosaston kaikkien aikojen lainatuimmista levyistä on vuonna 1991 julkaistu Metallican Metallica (tunnetaan myös nimellä The Black Album). Tuo monia genrensä klassikoita sisältävä albumi täyttää tänä vuonna siis jo 30 vuotta. Juhlan kunniaksi levystä julkaistaan uudelleen masteroitu versio, joka tulee tietysti löytymään myös kirjaston kokoelmasta. Kolmen cd-levyn boksi sisältää alkuperäisen albumin uudelleen masteroidun version lisäksi kaksi levyllistä bonusmateriaalia: mm. liveäänityksiä, demoja ja erilaisia miksauksia. Suosittelen!

Sanna, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in:
Search result 20
CD
Garbage, esittäjä
2021
Keski Libraries
Note:

No Gods, No Masters on Garbagen paras levy sitten 90-luvun kulta-aikojen. Shirley Manson on jälleen sotajalalla patriarkaattia, rasismia ja saarnamiehiä vastaan. Väliin mahtuu myös painiskelua Mansonin omien demonien kanssa. Bändi soittaa, kuten aina, komeasti ja soundimaailma tukee Mansonin sanomaa.

Garbage yhdistelee poppia suvereenisti trip hoppiin, industrial rockiin, grungeen, elektronicaan ja mihin vain ikinä tahtoo, mutta onnistuu aina kuulostamaan erehtymättömästi itseltään. Jos bändi ei ole ennestään tuttu, kannattaa ensiksi kuunnella albumi Version 2.0 vuodelta 1998. Sivumennen sanoen, tuo levy kuuluu myös juoksulevyjen ehdottomaan aateliin.

Heidi, Jyväskylän kaupunginkirjasto

Saved in: