Haku

Muusikoiden elämäkertoja 2023

Musiikkielämäkerrat, mikä ihana kirjallisuuden laji!

Tälle listalle on kerätty kaikki vuonna 2023 ilmestyneet suomenkieliset musiikkielämäkerrat. Jyväskylän kaupunginkirjaston musaosastolaiset Tiiu ja Aapo ottivat urakakseen lukea niistä mahdollisimman monta ja esittelivät kirjoja to 14.12.2023 pääkirjaston Lavalla. Joitakin kommentteja ja huomioita on nostettu myös tälle listalle.

Muokattu: 14.12.2023
Hakutulos 1
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Lapinlahden Linnut on tunnettu paitsi musiikistaan niin myös anarkistisista esiintymisistään ja television sketsisarjoistaan. Kaiken kansan julkimoiksi Lappareiden riveistä ovat nousseet varsinkin Mikko Kivinen, Markku Toikka sekä Tapio Liinoja.

Yhtyeen tarinaa on jo kerran aikaisemminkin laitettu kansien väliin (Jukka Lyytinen, 2003), mutta senkin jälkeen on tapahtunut kaikenlaista. Rossi kertoo Lyytistä enemmän myös bändin ei-niin-hauskoista vaiheista ja bändin sisäisistä ristiriidoista, ja muutenkin ote on hetkittäin terveen kriittinen.

Tallennettuna:
Hakutulos 2
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Kun on takana niinkin pitkä ja vaiheikas ura kuin Yarilla, ei muistelmia saa mahtumaan alle kuuteen sataan sivuun. Mikäs siinä, tällaista tarinointia lukee mielellään, vähän kuin kuuntelisi baarissa pöytäkaverin lennokkaita juttuja. Sopivan lyhyet luvut houkuttelevat lukemaan vielä yhden.

Tallennettuna:
Hakutulos 3
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Ali Alikoski tunnetaan erityisesti Keba-yhtyeen perustajana. Tämä kirja on luontevasti nimetty Keban isoimman hitin mukaan. Nimi ja kansikuva kuvastavat myös sitä, että Keban juuret ovat ahkerassa katusoitossa. Asko Kallonen, myöhemmin levy-yhtiöpomona tunnettu, oli Alin kanssa parin kesän ajan suunnilleen joka arki-ilta Esplanadilla soittamassa.

Tallennettuna:
Hakutulos 4
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Kirjailija Miina Supisen kirjoittama kirja on rakenteeltaan melko tyypillinen elämäkerta. Jotain erityisen raikasta tässä kuitenkin on: kirjassa on mukavaa itseironista huumoria ja on siinä myös ihan aidosti koskettavia kohtia. Raikasta on myös naisnäkökulma, tässä varsin miesvaltaisten musiikkielämäkertojen joukossa. Tasa-arvokysymykset ja naisrokkariesikuvien vähäisyys ovat olleet varsinkin Vilkkumaan uran alkuvuosina merkittäviä ongelmia, joihin Vilkkumaa itse on ollut ratkaisu.

Tallennettuna:
Hakutulos 5
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Kirjan esipuheessa kirjoittaja Jose Riikonen tunnustaa oman faniutensa, ja hän antaa tämän omakohtaisuuden näkyä tekstissä, mikä sinänsä on ihan ok lähtökohta. Onneksi se ei tarkoita kritiikittömyyttä, vaan sanoo kyllä, jos joku biisisanoitus on kökkö tai albumikokonaisuus hajanainen.

Tallennettuna:
Hakutulos 6
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

o Absoluuttinen Nollapiste –yhtyeen laulaja-lauluntekijänä tunnetuksi tullut Tommi Liimatta jatkaa elämäkertakirjojensa sarjaa. Tyyli on samanlaista pikkutarkkaa kronikointia kuin aiemmin ilmestyneissä Jeppis- ja Rollo-kirjoissa, eli päiväkirjoihin ja muuhun lähes pakkomielteiseen arkistointiin perustuvaa vyörytystä. Tyyli on tavallaan järjetön ja raskas, mutta jotain lumoavaa siinä on myös. Jos tyyli miellyttää, kannattaa tutustua myös Yle Areenassa oleviin Liimatan radiokolumneihin.

Tallennettuna:
Hakutulos 8
Kirja
Aho, Esko, kirjoittaja, toimittaja, ; Laipio, Matti, toimittaja, kääntäjä, ; Toivanen, Hannu, kääntäjä ; Löytökorpi, Riikka, toimittaja ; Paavola, Aki, kuvittaja
2023
Keski-kirjastot
Tallennettuna:
Hakutulos 13
Kirja
Koppinen, Mari, kirjoittaja, haastattelija ; Suvas, Meiju, haastateltava ; Tammi (yhtiö), kustantaja
2023
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Suomalaisen diskoiskelmän uranuurtajan keikkasuosio on jatkunut jo yli 40 vuotta. Mari Koppisen taitavasti kirjoittama elämäkerta taustoittaa ja analysoi Meiju Suvaksen laulajan uraa, sekä avaa myös tähtiesiintyjän vaiheikasta yksityiselämää.

Tallennettuna:
Hakutulos 16
Kirja
Saarela, Tommi, kirjoittaja, haastattelija ; Halonen, Kassu, haastateltava
2023
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Kassu Halonen tunnetaan erityisesti iskelmämusiikin säveltäjänä, sovittajana ja tuottajana. Tämä kirja kuitenkin avaa Halosen saavutuksia tarkemmin tuntemattomallekin tämän maestron monipuolisuutta. Halonen on multi-instrumentalisti, joka pystyy soittamaan ja laulamaan levytyksissä vaikka kaikki osuudet. Genrerajatkaan eivät haittaa tekemistä, sillä Halosella on esimerkiksi klassisen musiikin puolelta työkokemusta orkesterihuilistin hommista ja sitten taas omalla nimellään julkaistut levyt ovat melko raskasta rokin runttausta.

Tallennettuna:
Hakutulos 17
Hakutulos 18
Kirja
Hirvonen, Elina, kirjoittaja, haastattelija ; Katri Helena, haastateltava ; Johnny Kniga (kustantamo), kustantaja
2023
Keski-kirjastot
Muistiinpano:

Yksi Suomen suurimmista iskelmätähdistä on saanut kovasti itsensä näköisen elämäkerran. Minä-muodossa kerrottu tarina kuulostaa ihan Katri Helenalta, eli kirjan kirjoittanut Elina Hirvonen on onnistunut taitavasti sulautumaan kohteeseensa. Kieli on yksinkertaista ja selkeää, mutta ei silti tylsää.

Tallennettuna: