Haku

Asiakkaan opas

Kirjastokortti ja PIN-koodi

Lainaamiseen tarvitset aina kirjastokortin. Henkilökohtaisen kirjastokortin ja PIN-koodin saat kaikista Keski-kirjastoista, kun esität kuvallisen henkilöllisyystodistuksen ja sitoudut kirjaston käyttösääntöihin. Ensimmäinen kirjastokortti on maksuton. Sen jälkeen annetusta kirjastokortista peritään 2 euron maksu. Sama kirjastokortti käy kaikissa Keski-kirjastoissa.

Voit hakea Keski-kirjastojen kirjastokorttia sähköisesti. Täytä hakemus ja tunnistaudu esimerkiksi pankkitunnuksilla. Alle 15-vuotiaille korttihakemuksen tekee huoltaja. Kun olet jättänyt sähköisen hakemuksen, voit noutaa kirjastokorttisi seuraavana päivänä mistä tahansa Keski-kirjastojen toimipisteestä. Huoltajan ei tarvitse olla mukana alle 15-vuotiaan korttia hakiessa. Huomaathan, että valmistuneesta kirjastokortista ei lähetetä ilmoitusta erikseen.

Hae kirjastokorttia

Jos et voi tunnistautua verkossa, voit myös täyttää ja tulostaa Kirjastokortti-lomakkeen. Näin nopeutat asiointiasi kirjastossa. Samalla lomakkeella (toinen sivu) voi antaa Jyväskylässä ja Saarijärvellä alle 15-vuotiaalle luvan käyttää omatoimikirjastoja. Tutustu omatoimikirjastojen käyttösääntöihin: Jyväskylän käyttösäännöt (pdf) ja Saarijärven käyttösäännöt (pdf).

Kun saat kirjastokortin, sitoudut noudattamaan kirjaston käyttösääntöjä. Kirjastokortti on henkilökohtainen ja kortin omistaja vastaa sillä lainatusta aineistosta. Alle 15-vuotiaan lainoista vastaa huoltaja tai takaaja.

Jos kirjastokorttisi katoaa, ilmoita siitä viipymättä kirjastoon. Kun ilmoitus kadonneesta kortista on tehty, vastuusi kadonneella kortilla mahdollisesti tehdyistä lainoista päättyy. Kirjastosta saat uuden kirjastokortin (henkilöllisyystodistus mukaan). Samalla kun uusi kortti otetaan käyttöön, vanha kortti mitätöityy. Uuden kortin hinta on 2 euroa.

Pidä yhteystietosi ajan tasalla. Jos yhteystietosi muuttuvat, ilmoita muutoksesta kirjastoosi tai päivitä tietosi verkkokirjastossa. Nimenmuutoksen voit tehdä vain paikan päällä kirjaston asiakaspalvelussa. Ota mukaasi valokuvallinen henkilöllisyystodistus.

PIN-koodi on nelinumeroinen luku, jonka saat palveluaikana kaikista Keski-kirjastoista. Ota mukaan kirjastokorttisi ja kuvallinen henkilöllisyystodistus. PIN-koodi on monikäyttöinen. Tarvitset PIN-koodia, kun:

 • kirjaudut verkkokirjastoon
 • lainaat kirjastossa lainausautomaatilla
 • lainaat e-kirjoja ja e-äänikirjoja
 • luet e-lehtiä
 • asioit omatoimikirjastossa
 • lainaat Hublet-tabletin (Jyväskylän pääkirjastossa, Kuokkalan ja Keljonkankaan kirjastoissa sekä Laukaan pääkirjastossa)

Jos unohdat PIN-koodisi, saat kirjaston asiakaspalvelusta uuden esittämällä kirjastokorttisi ja todistamalla henkilöllisyytesi. Jos et voi käydä kirjastossa, ota yhteyttä kirjaston chat- tai puhelinpalveluun.

Mobiilikortti

Mobiilikortti mahdollistaa lainaamiseen mobiililaitteellasi (esim. älypuhelimella). Mobiilikortti toimii asiointivälineenä lainaustiskeillä, automaateilla, sekä omatoimikirjastojen kirjautumisyksiköissä.

Keski-Finnaan ei ole erillistä mobiilisovellusta, joten mobiilikortti haetaan kirjautumalla Keski-Finnaan mobiililaitteen selaimella. Mobiilikortti löytyy verkkokirjastosta seuraavasti:

 • Kirjaudu mobiililaitteella verkkokirjastoon (keski.finna.fi) kirjastokorttisi numerolla ja PIN-koodillasi
 • Valitse omat tietosi
 • Valitse listasta Kirjastokortit
  • Oma kirjastokorttisi näkyy korttilistassa kirjastokortin numerona
  • Tilille mahdolliset lisätyt rinnakkaiskortit näkyvät niille annetuilla nimillä
  • Mobiilikorttina voit käyttää mitä tahansa listalla olevaa korttia
   (Automaatti pyytää lainatessa valitun kortin PIN-koodia)

Tarkempia ohjeita mobiilikortista löytyy Näin käytät verkkokirjastoa-sivulta

Lainat ja uusiminen

Keski-kirjastojen kirjastokortti käy kaikissa Keski-kirjastoissa.

Laina-ajoissa ja -rajoituksissa voi olla kirjastokohtaisia vaihteluja, mutta yleisimmin laina-ajat vaihtelevat viikosta neljään viikkoon:

 • 4 viikkoa: esim. kirjat, äänitteet, nuotit, kielikurssit
 • 2 viikkoa: esim. aikakauslehdet, pikalainat, lautapelit ja muut esineet, DVD- ja Blu-Ray-levyt
 • 1 viikko: esim. viikkolainat, kausikortit

Tarkista lainojesi eräpäivät aina lainauskuitista tai verkkokirjaston Lainat –sivulta

Viimeistään eräpäivänä laina on palautettava kirjaston aukioloaikana, tai se on uusittava. Voit palauttaa lainasi mihin tahansa Keski-kirjastoon. Myöhässä palautetuista tai myöhässä uusituista lainoista peritään myöhästymismaksu. Verkossa uusinta on tehtävä ennen vuorokauden päättymistä. Lainoja voi uusia viisi kertaa, jos niistä ei ole varauksia. Viikkolainoja ja kausikortteja ei voi uusia.

Joissakin Keski-kirjastoissa on käytössä palautusluukku. Lainojen palautus luukkuun tapahtuu lainaajan omalla vastuulla. Luukun kautta palautetut teokset rekisteröityvät palautetuiksi vasta seuraavana aukiolopäivänä.

Elokuvien, televisio-ohjelmien ja digitaalisten pelien lainauksessa kirjastot noudattavat KAVI:n asettamia ikärajoja. Kirjasto ei ole korvausvelvollinen, mikäli lainattu tallenne vahingoittaa asiakkaan laitteita.

Menetät lainausoikeutesi kaikissa Keski-kirjastoissa, jos jätät lainat palauttamatta tai maksut maksamatta.

Voit saada ilmaiseksi sähköpostiisi muistutuksen lähestyvästä eräpäivästä 1-5 päivää ennen eräpäivää, jos ilmoitat sähköpostiosoitteesi kirjastoon tai tallennat sen omiin tietoihisi verkkokirjastossa. Eräpäivämuistutus on lisäpalvelu, jonka saapumatta jääminen esim. teknisen ongelman vuoksi ei poista velvollisuuttasi huolehtia lainojen uusimisesta tai palauttamisesta ennen eräpäivää. Olet itse vastuussa myös kertyneistä myöhästymismaksuista.

Varaukset

Voit varata aineistoa verkkokirjaston kautta, puhelimitse tai kirjastossa asioidessasi. Varattu aineisto kuljetetaan haluamaasi toimipisteeseen. Varaaminen on ilmaista, mutta mikäli et nouda varaustasi viimeiseen noutopäivään mennessä, peritään noutamattomasta varauksesta 2 euron maksu. Kun noudat varauksesi, muistathan vielä lainata sen. Varausten muokkaamisesta verkkokirjastossa

Normaali varaus (Varauksen kohde -valikosta: kunta) kohdistuu noutopaikaksi valitun kunnan kaikkien toimipisteiden aineistoon.

Seutuvaraus (Varauksen kohde -valikosta: seutu) kohdistuu kaikkien Keski-kirjastojen aineistoihin ja se kuljetetaan valitsemaasi noutopaikkaan. Seutuvarauksen voi kohdistaa vain hyllyssä olevaan aineistoon. Seutuvarauksen voi kohdistaa vain aineistoon, jonka tila on lainattavissa verkkokirjastossa. Seutuvarauksella ei voi varata joidenkin kuntien lukioiden kirjoja eikä hankalasti kuljetettavia esineitä, kuten liikuntavälineet. Seutuvarauksen kuljettaminen valittuun noutopaikkaan kestää muutamasta päivästä yli viikkoon.

Varauksen voi peruuttaa verkkokirjastossa, jos sitä ei ole vielä käsitelty eikä teos ole vielä kuljetuksessa tai noudettavissa. Jos varaus on ehditty jo käsitellä, onnistuu peruuttaminen ottamalla yhteyttä noutopaikaksi valittuun kirjastoon. Jos haet varauksen, mutta et haluakaan lainata sitä, palauta varaus kirjaston henkilökunnalle.

Noutoilmoitus saapuneesta varauksesta

 • Saat kirjastosta noutoilmoituksen, kun varaamasi teos on noudettavissa kirjastossa. Varauksen viimeinen noutopäivä on kerrottu noutoilmoituksessa.
 • Noutoilmoitus lähetetään valintasi mukaan joko sähköpostina, tekstiviestinä tai kirjeenä. Näet ilmoitustavan ja voit muuttaa sitä verkkokirjaston Omat tiedot -sivulla. Avaa lomake "Muuta viestiasetuksia" ja tee haluamasi muutokset.

Maksut

Keski-kirjastoissa käytössä olevat maksut vaihtelevat kunnittain. Tiedot maksuista, myöhästymisilmoitusten lähettämisestä ja aineistojen korvaamisesta kerrotaan kunkin kirjaston internetsivuilla (Hankasalmi, Joutsa, Jyväskylä, Jämsä, Kannonkoski, Karstula, Keuruu, Kinnula, Konnevesi, Kuhmoinen, Kyyjärvi, Laukaa, Muurame, Petäjävesi, Pihtipudas, Saarijärvi, Toivakka, Uurainen, Viitasaari ja Äänekoski) tai esitteissä.

Kaikissa Keski-kirjastoissa:

 • 10 euron velkasaldosta seuraa lainauskielto
 • kerran vuodessa pienempikin velkasaldo on maksettava kokonaan

Näet verkkokirjastossa Maksut-sivulla mitä ja miksi asiointimaksuja on kertynyt. Maksuja otetaan vastaan kaikissa Keski-kirjastoissa riippumatta siitä, missä ne ovat syntyneet. Verkkokirjastossa Maksut-sivulla näkyvä summa ei sisällä mahdollisia maksuja aineistosta, jota ei ole vielä palautettu tai uusittu.

Verkkomaksaminen

Voit maksaa maksusi myös verkossa. Maksaminen alkaa kirjautumisen jälkeen Maksut-sivulta. Minimimaksu on 1,00 € ja maksut on maksettava kaikki kerralla. Omissa tiedoissa kohdassa Finna-tilin asetukset tulee olla sähköpostiosoite kuittia varten. Palvelun tuottaa jyväskyläläinen Paytrail.

Kaukolainat

Kaukolainojen tilaus

Kaukolainaksi voit tilata tällä lomakkeella aineistoa, jota ei löydy Keski-kirjastoista tai Varastokirjastosta (ks. alla Varastokirjastosta tilaaminen). Kaukolainoja voit tilata koko Suomesta tai tarvittaessa ulkomailta. Tutustu oman kirjastosi kaukolainaohjeisiin ja lainoista perittäviin maksuihin. Kaukolainatilaus on sitova. Kaukolainoja tilataan vain kirjaston rekisteröityneille asiakkaille.

Jokaisella Keski-kirjastolla on omat kaukolainasääntönsä ja maksunsa.

Kaukolainasta peritään lainanantajakirjaston määrittelemä maksu ja mahdollinen kirjaston perimä tilausmaksu. Sitoudut tilauksen tehdessäsi maksamaan kaikki kaukolainasta aiheutuvat kulut. Maksu peritään lainaa noudettaessa. Noutamatta jätetystä kaukolainasta peritään 2 euron maksu ja aiheutuneet kulut, samoin jos perut tilauksesi ja laina on jo ennättänyt lähteä lainanantajakirjastosta.

Yleensä kannattaa varautua n. 2 viikon odotukseen, mutta toimitusaika pitenee, esim. jos lähettävässä kirjastossa on varauksia samasta teoksesta. Kun kaukolainaksi tilattu teos saapuu kirjastoon, ilmoitetaan tilaajalle puhelimitse, sähköpostitse tai postitse.

Kaukolainoissa noudatetaan lähettävien kirjastojen ehtoja ja laina-aikoja. Kaikkea materiaalia ei välttämättä anneta kaukolainaksi ja joskus lainan saa vain lukusalikäyttöön.

Palauta kaukolaina siihen kirjastoon, josta olet sen noutanut. Kaukolainan uusintapyynnöt tehdään oman kirjaston kaukopalvelun kautta.

Varastokirjastosta tilaaminen

Tarkista Varastokirjasto-tilausten maksullisuus kunnassasi tilaushinnastosta (pdf).

 • Kirjaudu verkkokirjastoon (keski.finna.fi).
 • Tee tiedonhaku. Jos aineistoa ei löydy Keski-kokoelmasta, voit etsiä sitä Varastokirjastosta.
 • Valitse Varastokirjasto (Kuopio) –välilehti ja katso mitä haullasi löytyy Varastokirjastosta.
 • Siirry haluamasi teoksen saatavuustietoihin. Tämän aineiston tarjoaa –kohdassa on Tilaus Varastokirjastosta otsikon alla Tilaa aineisto –painike.
 • Tarkista avautuvasta tilauslomakkeesta automaattisesti täytetyt tiedot (Aineisto eli teos johon tilaus kohdistuu, Nimi, Sähköposti)
 • Valitse noutokirjasto ja kerro milloin viimeistään aineisto tarvitaan, jos tilaus on kiireellinen.
 • Täytä Lisätiedot kenttää haluamasi kopion tiedot (Artikkelin nimeke, tekijä, sivut, lehden numero, vuosikerta yms.) tai muuta infoa kirjastolle.
 • Paina Lähetä-näppäintä.
 • Saat lähetyksestä kuittauksen Keski-Finnassa

HUOM!

Valitun noutopaikkakirjaston Kaukopalvelu voi muuttaa Kaukolainatilauksesi normaali- tai seutuvaraukseksi, mikäli aineisto löytyy Keski-kokoelmasta

Saat ilmoituksen, kun kirja on noudettavissa noutokirjastosta.

Tilaukset eivät näy lainatiedoissasi. Lainoja voi uusia Jyväskylässä kaukopalvelun kautta. Muiden kuntien osalta kannattaa tutustua kirjaston omiin ohjeisiin. Tilausta ei voi perua Keski-Finnassa.

Hankintaehdotus

Tee hankintaehdotus

Otamme mielellämme vastaan hankintaehdotuksia, mutta kaikkea emme valitettavasti voi hankkia. Esimerkiksi moniin elokuvatallenteisiin ja e-kirjoihin ei ole myönnetty lainausoikeuksia, joten kirjastot eivät voi ostaa niitä kokoelmiinsa.

Sen sijaan suurien suomalaisten kustantamojen uutuuskirjat hankitaan käytännössä katsoen kaikki, joten niitä ei tarvitse ehdottaa hankittaviksi. Hankintaprosessi saattaa kestää pitkäänkin, jopa kuukausia.

Ennen hankintaehdotuksen lähettämistä varmista vielä verkkokirjastosta, että tarkoittamaasi teosta ei löydy Keski-kirjastojen kokoelmista. On hyvä myös tarkistaa, löytyykö teosta jo Keski-Suomen oppilaitosten tai korkeakoulujen kirjastojen kokoelmista.